www.pietvanegmond.nl

Herinneringen aan Piet van Egmond

Dankbare herinneringen aan Piet van Egmond - precies 100 jaar geleden geboren

14 april 1912 – Utrecht, zaterdag 14 april 2012

AOK 1971 In de vijftiger jaren, tijdens mijn middelbare schooltijd in Eindhoven, stond de radio in de huiskamer altijd afgestemd op de orgelconcerten van Piet van Egmond. Sinds mijn 15e jaar, in 1955, was ik ook kerkorganist. In 1958 verhuisde het ouderlijk gezin naar Utrecht.

Het was in het dagblad Trouw dat de heer A.J. Klei over de concerten van Piet schreef, met name in de Oude Kerk te Amsterdam. Daar hoorde ik hem in 1961 voor het eerst live, wat een overweldigende indruk op mij maakte! Zo’n kolossaal orgel, bespeeld door zo’n geniale organist. Daarna heb ik hem dan ook talrijke keren in den lande gehoord. Het was in 1963 dat A.J. Klei melding maakte van de kerkdiensten in de Spuikerk te Amsterdam, met ds. R.J. van Pagée als predikant. Elke keer weer was dat een bijzondere ervaring, die de reis uit Utrecht meer dan de moeite waard maakte, jarenlang.

Al met al te veel om hier op te noemen, maar in het boek van Gerco Schaap over Piet van Egmond staat veel dat ik als dankbare toehoorder zelf heb bijgewoond.

D. Kok