www.pietvanegmond.nl

Herdenkingsjaar 2012

Piet van Egmond

Dit jaar herdenken wij als stichting dat de Amsterdamse organist/koordirigent Piet van Egmond 100 jaar geleden werd geboren (op 14 april 1912) en dertig jaar geleden overleed (11 mei 1982). Bovendien bestaat onze stichting 25 jaar.

Voor dit herdenkingsjaar hebben we diverse jubileumactiviteiten in petto.

Allereerst is er op zaterdag 14 april a.s. (dus op de geboortedag) een ‘Piet van Egmond-herdenking’ in de Grote Kerk aan de Groenmarkt in Gorinchem. De kerk gaat om 10.00 uur open, waar bezoekers worden ontvangen met koffie en thee. In de loop van de dag zijn er korte orgelbespelingen op het gerestaureerde Bätz-/Witte-orgel door de vaste organist Gerben Budding met zowel klassiek als populair repertoire. In de kerk zijn stands aanwezig, waaronder een van onze stichting. ’s Middags wordt er een nieuwe cd met live-improvisaties in stereo (onder meer uit Gorinchem) gepresenteerd en is er een voordracht met geluidsfragmenten door een van de bestuursleden. Om 16.00 wordt de middag besloten met een kort orgelconcert door onze ‘huisorganist’ Dirk Out. ’s Avonds om 20.00 uur geeft Dirk Out een herdenkingsconcert. Zie ook het bericht op de website van Gerben Budding.

Ook in een aantal reguliere concertseries in het land wordt Piet van Egmond herdacht.
We kunnen nu reeds melden:
- dinsdag 10 juli, orgelconcert in de Grote Kerk te Apeldoorn door Dirk Out
- dinsdag 17 juli, orgelconcert in de Martinikerk te Bolsward door Jos van der Kooy
- dinsdag 17 juli, orgelconcert door Dirk Out in de Sint-Joriskerk te Amersfoort
- vrijdag 10 augustus, orgelconcert door Dirk Out in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee, met o.m. Grande Pièce Symphonique van César Franck.
Op al deze concerten zal de stichting met een stand vertegenwoordigd zijn.

Op zaterdag 6 oktober organiseert onze stichting in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Apeldoorn een improvisatieconcours voor amateur- en beroepsorganisten in de Grote Kerk te Apeldoorn in het kader van een Piet van Egmond-dag. Meer hierover vindt u hier.
De dag wordt besloten met een juryconcert door Marco den Toom, Gerben Mourik en Dirk Out.

Daarnaast werken wij aan een aantal nieuwe cd-uitgaven.
Als eerste hopen wij op 14 april in Gorinchem een nieuwe cd te presenteren met niet eerder uitgebrachte live-improvisaties in stereo op vier bekende orgels in Nederland: de Grote Kerk in Hasselt, de Grote Kerk in Gorinchem, de Sint-Bavokerk te Haarlem en de Sint-Jansbasiliek in ’s-Hertogenbosch. Dit wordt een Festivo-uitgave.
Daarnaast zijn wij met EMI Classics in onderhandeling over heruitgaven van orgel- en kooropnamen, alsook een dubbel-cd met deels nooit eerder uitgegeven stereo-opnamen van het Radio Concertorgel dat enige tijd in Hilversum heeft gestaan (het v.m. BBC-Concertorgel).
Ook wordt een mogelijkheid gezocht om cd’s met samenzang met Piet van Egmond uit te brengen.
Ten slotte wordt gewerkt aan een cd met niet eerder uitgebrachte stereo-opnamen van het v.m. Steinmeyer-orgel in de Prinsessekerk te Amsterdam.

Op deze website willen we ook een aantal herinneringen aan Piet van Egmond publiceren, alsook fotomateriaal en geluidsopnamen uit ons archief. Hebt u ook een waardevolle herinnering aan Piet van Egmond als organist, als dirigent van het Amsterdams Oratorium Koor, als leraar of in ander verband, mail deze dan aan informatie@pietvanegmond.nl. Beschikt u over oude bandopnamen van concerten of radio-uitzendingen, laat het ons weten!

Houd deze website in het oog voor de nieuwste ontwikkelingen!