www.pietvanegmond.nl

CD Facetten: Donateursopnamen voor donateurs

Elk jaar ontvangen de donateurs van onze stichting een Nieuwsbrief en indien nodig twee, met het laatste nieuws over onze activiteiten. Vorig jaar december schreven we daarin het volgende:

Donateursopnamen voor donateurs

In de loop van ons 24-jarig bestaan heeft de stichting een behoorlijk archief opgebouwd met opnamen van Piet van Egmond. Ten eerste is er het archief van Piet van Egmond zelf, maar daarnaast hebben we ook nogal wat opnamen van donateurs en anderen mogen ontvangen, zeer verschillend van kwaliteit.
Lang geleden hebben we cassettes uitgegeven van opnamen die we minder geschikt vonden voor cd-uitgave, o.a. Improvisaties over vaderlandse liederen, opnamen uit de Oude Kerk en de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam en de toelichting op Bachs Matthäus-Passion.

Piet van EgmondEen tijdje geleden mocht onze voorzitter, Eelke Zijlstra, een groot aantal banden lenen van onze trouwe donateur Henk Busbroek. Hij heeft in de zestiger jaren heel wat radio-opnamen van Piet van Egmond gemaakt. Het zijn amateur-opnamen op snelheid 9,5 cm/sec. gemaakt via een grote Grundig buizenradio met vier luidsprekers, aangenaam om naar te luisteren. We zijn Henk Busbroek daar zeer erkentelijk voor! Het betreft uitzendingen van populaire en klassieke orgelbespelingen en het Dubbelkwartet o.l.v. Piet van Egmond.

In de afgelopen tijd is Eelke Zijlstra druk bezig geweest met het inventariseren van deze opnamen. Graag willen wij speciaal voor onze donateurs een cd uitbrengen met een aantal unieke opnamen van Henk Busbroek. De opnamekwaliteit is natuurlijk iets minder dan van de ‘officiële’, maar daarom niet minder waardevol wat betreft de inhoud! Samengevat: de kwaliteit is aanvaardbaar.
Op deze cd willen we de drie bovengenoemde ‘rubrieken’ vastleggen, zodat we kunnen spreken van een sampler. Zo kunt u opnieuw kennismaken met drie facetten van Piet van Egmond. Zo mogelijk zullen we de aankondigingen van de omroepers mee opnemen, zodat u bijna kunt denken dat het programma ‘live’ wordt uitgezonden. Bij de uitzendingen van het Dubbelkwartet werden veelal Nederlandse samenvattingen gegeven van de Engelse teksten, die dat extra onderstrepen.

In april van dit jaar konden we het volgende schrijven:

Een nieuwe cd voor donateurs

We zijn verheugd u te kunnen melden dat de nieuwe cd met donateursopnamen voor donateurs met als titel Facetten klaarligt. In onze vorige nieuwsbrief hebben we u daarover uitvoerig ingelicht. Er zijn ruim dertig bestellingen binnengekomen, hoewel het programma en de prijs (!) ontbrak. Zeer bemoedigend dus! Deze bestellers hebben de cd intussen toegestuurd gekregen. Hieronder volgt het programma:

CD facetten
  Bespeling door Piet van Egmond van het orgel in de Prinsessekerk te Amsterdam
 1. Toccata, Remigio Renzi
 2. Rhapsodie sur des Cantiques Brétons opus 7 nr. 1, C. Saint-Saëns
 3. Grand Choeur, C.J. Grey
 4. Variaties en Fuga over een thema van Purcell, opus 155, Jacq. Bonset
 5. Improvisatie over ‘Ga niet alleen door ’t leven’, Piet van Egmond

 6. Populaire orgelbespeling door Piet van Egmond
 7. In het domein van de bergkoning, Edvard Grieg
 8. Canzonetta, Peter Iljitsj Tschaikowsky
 9. Chanson Napolitaine, Moritz Moszkowsky
 10. Intermezzo uit ‘Cavalleria Rusticana’, Pietro Mascagni
 11. Improvisatie, Piet van Egmond

 12. Dubbelkwartet o.l.v. Piet van Egmond. Aan het orgel: de dirigent
 13. Aankondiging
 14. Lift up your heads, S.C. Taylor
 15. Aankondiging
 16. The radiant morn hath passed away, Rev. H.H. Woodward
 17. Aankondiging
 18. Awake up, my glory, J. Barnby
 19. Aankondiging
 20. The holy City, St. Adams
 21. Improvisatie over: ‘Dear Lord and Father of Mankind’, Piet van Egmond

Totale speelduur: 79.01

Op deze donateurs-cd zijn veel enthousiaste reacties op deze cd binnengekomen. Wij hebben daarom besloten om door te gaan met deze producties.

Enkele reacties:

*  ‘Het is een professionele CD geworden, waar je heel veel tijd en energie in hebt gestoken.’

*  ‘Wat een verrassing deze morgen.
Tijdens de koffie hebben wij zitten genieten van al die mooie klanken en uiteraard kwamen herinneringen naar boven van de tijd dat we geboeid naar de radio luisterden naar deze uitzendingen.’

*  ‘Wat een goede kwaliteit en wat wordt dat perfect gespeeld. Ook mooi net de radio uitzending van toen op de maandag avond. Dankbare herinneringen.’

*  ‘Met veel plezier heb ik de cd beluisterd. Een zeer gewaardeerd initiatief.’

*  ‘Ik heb ‘m nu een aantal keren gedraaid en ik moet zeggen dat ik iedere keer weer onder de indruk ben van zijn vakmanschap.
Met absoluut hoogtepunt de improvisatie over ‘Dear Lord and Father of Mankind’. Wat een meesterlijke timing, gevoel voor de grote lijnen, prachtige harmonische wendingen, enz. enz ...
Trouwens, het laatste deel met het dubbelkwartet (met omroeper!!) vind ik ook geweldig.’

*  ‘Prachtige CD en gezien de tijd waarin het is opgenomen behoorlijk goed van kwaliteit. En tja, als je Piet hoort spelen dan vraag ik me af of er ooit weer een organist komt die zo makkelijk, zo foutloos en zo virtuoos tegelijk zal spelen. Geweldig om de populaire orgelbespelingen weer eens te horen. Destijds kwamen ze uit het leverbruine speakertje van de radiodistributie dus we gaan er stevig op vooruit. Zijn improvisaties en koorbegeleiding zijn onnavolgbaar. Piet van Egmond is een dramaticus die je een stukje mee neemt op zijn reis langs dorpen, steden, gebeurtenissen, natuur en van ieder lied een uitbeelding maakt. Kortom: heerlijk deze CD en een fantastische aanvulling op de collectie! Dank hiervoor.’