www.pietvanegmond.nl

CD Facetten 3

Nieuwe cd Facetten 3 verkrijgbaar

Sinds enige tijd geeft de Stichting Piet van Egmond ook eigen cd’s uit van historische opnamen uit het eigen geluidsarchief en uit archieven van particulieren. Het betreft vaak oude geluidsbandopnamen van liefhebbers die in het verleden radio-uitzendingen of live-concerten hebben opgenomen. Aanvankelijk waren deze cd’s met een documentair karakter alleen voor donateurs verkrijgbaar. Gezien de groeiende belangstelling voor deze opnamen zijn we ertoe overgegaan om deze voor bredere kring beschikbaar te stellen.

De derde cd van onze Facetten-serie is weer gevuld met unieke opnamen die de verschillende aspecten van Piet van Egmonds toonkunstenaarschap illustreren.

De eerste twee ‘blokjes’ bevatten opnamen die ons ter beschikking werden gesteld door donateurs. Een ‘Populaire orgelbespeling’ uit begin jaren ʼ60 en een blokje ‘klassiek’ met opnamen uit het midden van de jaren ʼ60, beide gespeeld op het Steinmeyer-orgel in de v.m. Prinsessekerk te Amsterdam

Verder een drietal nummers op het BBC Concertorgel in de Jubilee Chapel in Londen, het voormalige ‘reisorgel’ van Reginald Foort dat na omzwervingen in Hilversum en Pacific Beach (VS) tegenwoordig in het Civic Auditorium van Pasadena staat.
Op initiatief van de NCRV ging Piet van Egmond in de jaren 1957-1963 regelmatig naar Londen om het grote BBC-Concertorgel te bespelen in musical-, operette- en ander repertoire. In 1963 werd het orgel aangekocht door de Nederlandse Radio Unie en in Hilversum opgebouwd onder de naam ‘Radio Concertorgel’. Naast opnamen uit Londen hoort u ook een complete wals van Joh. Strauss Jr., gespeeld op het Radio Concertorgel in Hilversum.

Daarna staan er op de cd twee Nederlandse volksliederen in arrangementen die weinigen ooit gehoord zullen hebben, door het Dubbelkwartet o.l.v. Piet van Egmond met aan het orgel: de dirigent. Deze opnamen werden in 1958 gemaakt in de Jeruzalemkerk te Amsterdam.

Veel radioluisteraars hebben dierbare herinneringen aan de Alledagkerkdiensten vanuit de Engelse Kerk aan het Begijnhof te Amsterdam. Meer dan twintig jaar bespeelde Piet van Egmond daar het orgel. Deze ‘Middagpauzediensten’ werden destijds door de NCRV uitgezonden. Technicus Dick van Schuppen maakte er opnamen van, waarvan er twee op deze cd zijn terechtgekomen: een improvisatie over Psalm 150 en aansluitend de samenzang van deze psalm.
Sinds enige tijd geeft de Stichting Piet van Egmond ook eigen cd’s uit van historische opnamen uit het eigen geluidsarchief en uit archieven van particulieren. Het betreft vaak oude geluidsbandopnamen van liefhebbers die in het verleden radio-uitzendingen of live-concerten hebben opgenomen. Aanvankelijk waren deze cd’s met een documentair karakter alleen voor donateurs verkrijgbaar. Gezien de groeiende belangstelling voor deze opnamen zijn we ertoe overgegaan om deze voor bredere kring beschikbaar te stellen.

De derde cd van onze Facetten-serie is weer gevuld met unieke opnamen die de verschillende aspecten van Piet van Egmonds toonkunstenaarschap illustreren.
De eerste twee ‘blokjes’ bevatten opnamen die ons ter beschikking werden gesteld door donateurs. Een ‘Populaire orgelbespeling’ uit begin jaren ʼ60 en een blokje ‘klassiek’ met opnamen uit het midden van de jaren ʼ60, beide gespeeld op het Steinmeyer-orgel in de v.m. Prinsessekerk te Amsterdam.

De cd Facetten 3 is te bestellen door € 14,– over te maken op IBAN NL51 INGB 0005 1611 51 t.n.v. Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum te IJlst, met vermelding van uw adres (niet vergeten!) en ‘CD Facetten 3’.

Deze cd werd vorig jaar gratis aan onze donateurs toegestuurd. We kregen daarop een groot aantal enthousiaste reacties, waarvan we er hieronder een aantal laten volgen:

Dag meneer en mevrouw IJlst uit Spanje!
Wat een verrassing heb ik vandaag in de bus aangetroffen!
Zelfs nog zonder een liedje te hebben gezongen!
Nou, meteen maar na het eten de koptelefoon op en genieten maar ...
Hartelijk dank voor de prachtige CD. Na ontvangst direct beluisterd en in een bijzondere sfeer gekomen. Weemoed en herinneringen oproepend.
Het spel van Piet van Egmond blijft uniek en ongeëvenaard.
Hartelijk dank voor de verrassing bij de post van de Piet van Egmond stichting! Wij hebben de CD al een paar keer beluisterd dit weekend en hebben genoten van de mooie muziek. Wederom onder de indruk van het toonkunstenaarschap van Piet van Egmond!
Een verrassing; vertrouwd en toch altijd verrassend!
Verrast door deze mooie CD, een waar luistergenot.
Het was een geweldige verrassing de bijlage CD bij de nieuwsbrief 44! Heel hartelijk dank.
Ik heb hem al 2 × afgeluisterd en weer genoten van de opnamen, deels nog onbekend.
De warme herinneringen aan de diensten en concerten van ónze Piet van Egmond' kwamen weer boven.
Allereerst dank voor de toezending van de nieuwe CD. U vraagt een reactie: wat mij betreft is die in een woord ‘geweldig’! Een prachtige selectie van de geliefde muzikant uit mijn jeugd, waar ik zoveel mooie herinneringen aan heb. Mijn complimenten. Als je de CD hoort kom je onder de indruk van de grote muzikaliteit van Piet, zijn timing, registraties, virtuositeit en beheersing van het instrument waar hij op speelt. Ik hoop nog eens keer door u te worden verrast!
Wat een verrassing was dit weer. Een unieke CD met heel veel zorg samengesteld. Leuk dat jullie weer een beetje konden putten uit mijn geluidsarchief. Wie had dat in de zestiger jaren kunnen bevroeden dat er ooit van mijn opnames nog eens CD’s mee gevuld zouden worden! Dit is Piet ten voeten uit: inderdaad zijn hier alle “Facetten” van hem aanwezig. Ook geluidstechnisch is het weer ‘dik in orde’.
Dank voor de nieuwe CD die de naam Facetten weer met ere draagt.
Het geeft een prachtig beeld van de verschillende kanten van ”onze” Piet van Egmond.
Ook de kwaliteit mag er zeker wezen.
Het was weer een feest en belevenis Piet van Egmond te horen toveren op de diverse orgels bij het beluisteren van de CD waarmee ik afgelopen week werd verrast. Een initiatief dat naar meer smaakt en wat mij betreft herhaling verdient !
Hartelijk dank voor de nieuwe cd “Facetten” van Piet van Egmond, een heel aangename verrassing! Waarschijnlijk/hopelijk hebt u nog meer dergelijke opnamen in uw archief, ik hoop dan ook van harte dat u de moeite wilt blijven nemen om ze voor ons toegankelijk te blijven maken.
Ik geniet er zeer van en vooral de combinatie Prinsessenkerk-Piet van Egmond populair, is en blijf ongeëvenaard. Absoluut Uniek!
De verrassing was geweldig met als cadeau Facetten 3. Daar heeft de Stichting mij bijzonder mee verrast. Het is een prachtige veelzijdige cd. Els , mijn vrouw, en ik hebben de cd meteen beluisterd. En weer constateerden we dat de manier waarop Piet van Egmond speelt, je beroert. Zijn speeltrant maakt je blij van binnen.
Ik wil het bestuur complimenteren voor het nauwkeurig samenstellen en organiseren van deze en alle reeds verschenen cd’s. Bedankt voor jullie inzet en doorzettingsvermogen.
Inmiddels heb ik de cd beluisterd en van zijn spel kunnen genieten, thuis als hij is in diverse genres. Er is weer een fraai stukje orgelhistorie vastgelegd. Wat een genoegen om meegenomen te worden in zijn virtuoze raffinement en speelse muziekvreugde. Hij is een behendig speler, herkenbaar en uniek onder duizend anderen.
Dat alles hier om verandering woelt lijdt geen twijfel bij zijn improvisatie op dit lied. Het dubbelkwartet zingt precies zoals hij speelt. Als je na enkele coupletten Merck toch hoe sterck denkt dat het uit is duikt er meteen een leuk tussenspel op dat alle aandacht opeist voor het geval je het genoeg gevonden zou hebben, over timing gesproken. Het enige minpunt vind ik de samenzang van psalm 150. Ik mis waar hij altijd zo sterk in was, dat ongemerkt meegenomen worden in een bijna dwingende cadans. Misschien heb ik nog te veel die prachtige samenzang LP’s in mijn achterhoofd van vroeger. Eigenlijk moet ik dat wegdenken maar de herinnering daaraan is zo sterk met dat geestdriftige begeleiden op dat enorme orgel en die grote mensenmassa. Wat hebben we het vaak gedraaid, mooi om aan terug te denken. Wie zou dit nu nog zo doen of kunnen? Alleen iemand die weet van de inhoud, het zo aanstekelijk kan brengen en zich er enorm voor inzet, hij deed het.