www.pietvanegmond.nl

Fotoalbum

Klik op de foto om originele grootte te bekijken

Aan de klavieren van het orgel in de Pieterskerk te Leiden

Op 11 oktober 1960 werkte Piet van Egmond mee aan een concert in de Leidse Pieterskerk door het Mannendubbelkwartet "Inter Nos" o.l.v. Louis van Wijngaarden dat die avond zijn 35-jarig bestaan herdacht.
Informatie
Bestandsgrootte:291 KB (1388 x 942 pixels)
Fotograaf:Uit een recensie van J. Kortmann, uit een "R.K. blad", zoals het knipselcahier 1960 vermeldt:

"De organist veranderde het aangekondigde programma in de monumentale fantasie over het Evangelisch koraal "Ein feste Burg" van Max Reger. Van Egmond gaf een vertolking te vergelijken met de statige torens van een kathedraal, die het stadsgezicht beheerst. We moeten Piet van Egmond tellen onder de vooraanstaande organisten in ons land.

[...]

Hoogst zelden hoort men muziek van de Elzasser componist Boëlmann spelen, van wie diens "Suite Gothique" onder zijn meest beroemde werken behoort. Van Egmond heeft de introductie breed opgezet, met afwisselend forte-piano; statig uitlopend in het Menuet. Middeleeuws klinken de accoordverbindingen. Romantisch heeft het Prière geklonken, in tere zachtgestemde registratie. Virtuoos heeft Van Egmond de Toccata (die rappeleert aan Widor) verklankt, de melodie in de bas tot een groots forte uitbouwend.

[...]

De organist heeft een zijner improvisaties (waarom hij beroemd is) gespeeld, die over Psalm 150. Zonder onderbreking liet hij zijn variaties in elkaar overgaan. Hij begon al dadelijk te moduleren, vormde passages uit de melodie als tegenstem, contrapuntisch, met esprit. Met vol zingend geluid stijgt hij rythmisch en dynamisch tot een voortreffelijk hoogtepunt in geavanceerde speeltrant.

Datering:1960
 
Aan zijn huisorgel  Aan de speeltafel van het voormalige orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee  Aan de klavieren van het orgel in de Pieterskerk te Leiden  Piet van Egmond aan het Adema-orgel (1914) in de St.-Agathakerk in Lisse  Aan het orgel van de Hervormde Dorpskerk in Oud-Beijerland