www.pietvanegmond.nl

Piet van Egmond Improvisatieconcours gewonnen door Hans van Haeften

Het eerste Piet van Egmond Improvisatieconcours op zaterdag 6 oktober is gewonnen door de Amersfoortse cantor-organist Hans van Haeften. Het concours vond plaats in de Grote Kerk in Apeldoorn ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Piet van Egmond (1912-1982).

In de voorronde improviseerden zes anonieme kandidaten over het één uur van tevoren opgegeven gezang ‘Soms groet een licht van vreugde’ (LvdK Gez. 448). De jury, bestaande uit Dirk Out (voorzitter), Gerben Mourik en Marco den Toom, koos drie finalisten die het in de tweede ronde – nog steeds anoniem – tegen elkaar opnamen met de opdracht te improviseren over Psalm 101.

Hans van Haeften kreeg de eerste prijs, een geldbedrag van 1.000 euro, in de vorm van een cheque uitgereikt. De tweede prijs (750 euro) en de derde prijs (500 euro) gingen naar respectievelijk Tom van Oost en Gert Jan Schipper. De publieksprijs (250 euro) ging naar Arjan van Hees. De overige kandidaten waren Pieter Leebeek uit Noorwegen en Willem Jan van de Ridder (Dirksland).

Hans van Haeften (1986), geboren en getogen in Amersfoort, is cantor in de protestantse gemeente van Laren-Eemnes en is organist van de protestantse gemeente Leusden. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en Nederlands aan de Universiteit Leiden. Momenteel volgt hij nog een opleiding koordirectie.

Tom van Oost (27) leerde het orgelspelen van zijn vader en studeerde later zelfstandig. Sinds 2004 heeft hij les van Marcel van de Ketterij in de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn. Hij werkt fulltime in de IT-sector en is geen organist van een kerk. Op improvisatiegebied deed/doet hij veel inspiratie op bij organisten als Klaas Bolt, Sietze de Vries, Dick Sanderman en Jaap Zwart.

Gert Jan Schipper (1975) uit Veenendaal studeerde orgel bij Herman van Vliet (Franse literatuur), Bert Matter (harmonisatie en barok) en Sietze de Vries (improvisatie en barok). Hij is werkzaam in de IT en geeft als amateurorganist incidenteel concerten. Eerder viel hij in de prijzen op concoursen van de Stichting Groningen Orgelland (2009 1e prijs, 2011 2e prijs).

Arjan van Hees (1981) leerde het orgelspelen van zijn vader en nam les bij o.a. Herman van Vliet. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Jan Raas (orgel) en Henk Ekkel (piano), en verder Franse literatuur aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten. Hij studeert ook theologie in Kampen. Sinds september 2011 studeert hij aan het Conservatorium van Zwolle bij Harm Jansen (orgel), Arie Eikelboom (kerkmuziek) en Cor Ardesch (kerkelijk orgelspel). Hij begeleidt regelmatig koren en solisten en is eigenaar van Muziekuitgeverij Voix Céleste. Hij won prijzen op verschillende orgelconcoursen, waaronder de eerste prijs op het Adriaan C. Schuurman Concours 2011 én 2012 in Naaldwijk.

Het concours, georganiseerd door onze stichting in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Apeldoorn stond open voor zowel amateurorganisten als conservatoriumstudenten en beroepsorganisten. Het vond plaats in het kader van een goed bezochte Piet van Egmond-dag met onder meer orgelbespelingen door de juryleden en een lezing met klankvoorbeelden over Van Egmonds Apeldoornse tijd door Gerco Schaap.

Het bestuur kijkt met voldoening terug op deze geslaagde dag.

[Gerco Schaap, tekst en meeste foto’s]

V.l.n.r. Hans van Haeften, Tom van Oost, Gert Jan Schipper en Arjan van Hees.
Overzicht in de Grote Kerk tijdens het concours.
Bestuurslid Harry Bosma opent het concours.
Het J.F. Witte-orgel van de Grote Kerk.
Gerco Schaap houdt een referaat over Piet van Egmonds Apeldoornse tijd (foto: Lex Gunnink)
De jury in beraad.
Juryvoorzitter Dirk Out maakt de winnaars bekend (foto: Pieter Baak)
De zes kandidaten stellen zich na afloop voor.
Voorzitter Eelke Zijlstra feliciteert alle kandidaten en reikt hen een biografie + cd uit.
Harry Bosma bedankt Grote Kerk-organist Jan van Gijn voor zijn medewerking.

Improvisatie-opnamen

De winnende improvisaties zijn op deze website terug te horen (opnamen: Pieter de Ruijter en Gideon van Daalen, PDR Records)

  1. Improvisatie Hans van Haeften (1e prijs)
  2. Improvisatie Tom van Oost (2e prijs)
  3. Improvisatie Gert Jan Schipper (3e prijs)
  4. Improvisatie Arjan van Hees (publieksprijs)

Improvisatiefilmpjes

Het juryconcert van 6 oktober werd besloten met drie improvisaties door Gerben Mourik. Hij improviseerde eerst op Psalm 101, daarna volgde een ‘vrije’ improvisatie en hij besloot met een improvisatie over het Johan de Heer-lied “Rijst op, rijst op voor Jezus”.

Deze improvisaties zijn op YouTube te bekijken. Klik op de links hieronder.

  1. improvisatie Psalm 101
  2. vrije improvisatie
  3. improvisatie JdH 205