www.pietvanegmond.nl

Sint-Nicolaasimprovisatie Piet van Egmond

Bij de MP3-files is een nieuw fragment geplaatst: een radio-opname uit 1963 waarin Piet van Egmond op het orgel van het Concertgebouw in Amsterdam improviseert over het sinterklaasliedje “O, kom er eens kijken”.
In 1963 bespeelde Piet van Egmond het Concertgebouworgel tweemaal voor de NCRV-radio. In mei was hij solist in het tweede Concert voor orgel en orkest op. 177 van Rheinberger, met het Radio Kamerorkest o.l.v. Maurits van den Berg. Op 5 december van dat jaar vond de gedenkwaardige uitzending “Blanke Pieten spelen Sinterklaas” plaats. Vier organisten met de voornaam Piet, te weten Piet van den Kerkhof, Piet Post, Piet van Egmond en Piet van Amstel, improviseerden over sinterklaasliedmotieven op het Concertgebouworgel. De thema’s werden opgegeven door Cor Kee, die de organisten ook aankondigde. “Het is een bijzonder aardig geval”, vertelde Kee in een persbericht. “In de regel is er geen humor in orgelspel, maar deze vier organisten laten zien dat ze wel met humor op het orgel kunnen spelen.” Piet Post bijt het spits af met een soort ouverture over “De zak van Sinterklaas”, Piet van Egmond gaat aan de slag met “O, kom er eens kijken”, Piet van Amstel varieert op “Hoor de wind waait door de bomen” en Piet van Amstel doet in zijn improvisatie op “Zie ginds komt de stoomboot” denken aan de schilderijen van Jan Steen. “... ik vind dat ze alle vier met veel plezier aan hun opdracht hebben voldaan”, concludeert Cor Kee.
De improvisatie van Piet van Egmond is hier te beluisteren en wordt voorafgegaan door een gesproken inleiding door Cor Kee.

De vier Pieten bij de speeltafel van het Concertgebouworgel tijdens de opnamen. Geheel rechts Cor Kee.