www.pietvanegmond.nl

Uitslag 1e Piet van Egmond Transcriptieconcours in Maassluis

Het transcriptieconcours dat de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum op zaterdag 16 september jl. organiseerde in de Immanuelkerk in Maassluis is gewonnen door Matthijs Visscher (34) uit Barneveld. De tweede prijs ging naar Kees Alblas (37) uit Tiel. Adrie van Manen (43) uit Rhenen eindigde als derde. Zij bespeelden het uit 1954 daterende Seifert-orgel waarvan de speeltafel enkele jaren geleden nog werd gerenoveerd en gedigitaliseerd.

In de eerste ronde speelden vijf kandidaten – naast de genoemde winnaars ook Wouter Scherpenisse uit Staphorst en Martijn Borsje uit Groot Ammers – het verplichte werk ‘Morgenstimmung’ uit de Peer Gynt Suite van Grieg en een vrij werk. Kees Alblas had gekozen voor de Ouverture ‘Egmont’ (Van Beethoven), Matthijs Visscher voor de Danse Macabre van Saint-Saëns in de bewerking van Edwin Lemare en Wouter Scherpenisse (48) speelde de Marche Militaire van Schubert. De 21-jarige Martijn Borsje bracht enkele delen uit de Watermusic van Handel (bew. Peasgood) en Adrie van Manen besloot zijn aandeel met het veeleisende Preludium en Fuga Op. 35/1 van Mendelssohn Bartholdy.

In de finale was het verplichte werk de Sinfonia uit Cantate BWV 29 (‘Wir danken dir Gott, wir danken dir’) van J. S. Bach in een bewerking van Guilmant of Dupré. Winnaar Matthijs Visscher speelde als vrij werk de Variations Sérieuses van Mendelssohn in een bewerking van Reitze Smits. Adrie van Manen liet als vrij werk de Finale uit de Vierde Symfonie van Brahms horen in een bewerking van Lionel Rogg. Dit werk had de vorm van een passacaglia. Kees Alblas vertolkte als vrij werk het symfonisch gedicht Les Préludes van Liszt in een bewerking van E.A. Kraft.

De winnaar ging naar huis met een bedrag van € 750,‒, de tweede prijs bedroeg € 600,‒ en de derde prijs € 450,‒. Alle deelnemers kregen uit handen van stichtingsvoorzitter Harry Bosma de biografie van Piet van Egmond plus de nieuwe cd Gold und Silber met transcripties van Piet van Egmond die aan het eind van de ochtend was gepresenteerd. De finalisten ontvingen bovendien een oorkonde als herinnering aan dit eerste transcriptieconcours.

De jury, bestaande uit Dirk Out (voorzitter), Aart Bergwerff en Gerben Budding, gaf tot slot een juryconcert in de Maassluise Immanuëlkerk met werken van Handel, J.S. Bach, Mendelssohn, Stawinsky en Piazzolla.

Ondanks het slechte weer in de ochtend was er behoorlijk wat publiek bij de finale aanwezig. Het concours was tevens de donateurs-ontmoetingsdag van de 31 jaar geleden opgerichte Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum en werd mede gefaciliteerd door de Orgelcommissie Immanuelkerk Maassluis (OCI).

Foto’s Gerco Schaap en Harry Bosma