www.pietvanegmond.nl

LP ‘J.S. Bach Organ Recital’ op internet

Rolf den Otter (1968) zet elke week een LP die minstens 50 jaar oud is online. Tot voor kort werkte Rolf als onderzoeker Sound/Design aan de Technische Universiteit in Delft maar nu is hij docent/kenniskring-onderzoeker Communicatie en Media Design aan de Hogeschool Rotterdam. Evenals ondergetekende was Rolf al vanaf zijn tiende met oude grammofoonplaten in de weer. Hij leeft zijn hobby nu uit door opmerkelijke en zeldzame opnamen te digitaliseren en ze op zijn homepage te zetten.

Rolf den Otter Rolf is ook orgelliefhebber en blijkt zelfs twee jaar les gehad te hebben van Leo van Doeselaar, alvorens hij besloot zijn toekomst in de informatica te zoeken. Enige tijd geleden stuurden we hem een zelfgebrande cd van een oude MMS-“mini-LP” waarop Piet van Egmond klavier- en orgelwerken van J.S. Bach speelt op het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam. Rolf heeft de opnamen ontdaan van ruis en tikken en de verschillende tracks op zijn Engelstalige homepage geplaatst. Daar zullen ze twee weken te horen zijn. Daarna zullen we enkele tracks op onze eigen website plaatsen.

Piet van Egmond, Oude Kerk Amsterdam

In 1955 maakte Piet van Egmond tweemaal opnamen voor de zogeheten Musical Masterworks Society, een soort platenclub die in Nederland bekend stond als de ‘Klassieke Luisterkring’. De eerste opname betrof een complete uitvoering Matthäus-Passion van J.S. Bach met het Utrechts Oratorium Koor, het jongenskoor van de Amsterdamse Vredesscholen en het Rotterdams Kamerorkest en vier vocale solisten die alle partijen voor hun rekening namen. De enige concessie die aan de complete uitvoering werd gedaan, was het weglaten van de “da capo’s” (herhalingen vanaf het begin) van de aria’s. De opnamen werden gemaakt in de zomer van 1955 in de Oude Kerk te Amsterdam.

LP hoes J.S. Bach Organ Recital In diezelfde kerk nam Piet van Egmond voor MMS ook een plaat met klavier- en orgelwerken van Bach op onder de titel J.S. Bach Organ Recital. De tekst achterop de hoes was overigens in het Duits. Naast enkele bekende koraalbewerkingen bevat de plaat ook delen uit klaviersuites van Bach en uit het Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach”, onder meer het bekende Bist du bei mir.

Deze “mini-LP”, zo genoemd vanwege het doorsnedeformaat 25 cm, werd eind jaren ‘50 op de markt gebracht. Jaren later verschenen de delen uit het Notenbüchlein nogmaals op een EP’tje (Extended Play, formaat van een singletje maar met een langere speelduur per kant) in ‘Syncho-Stereo’. Stond op de oorspronkelijke mini-LP nog het Vater/Müller-orgel van de Oude Kerk afgebeeld, op de EP is een deel van het orgelfront van de Parijse Notre-Dame te zien ... De oorspronkelijke LP is een collector’s item; het EP’tje kom je nogal eens tegen op rommelmarkten en in kringloopwinkels.

Piet van Egmond EP MMS

Enkele jaren na dit “avontuur” met de MMS ging Piet van Egmond voor wat zijn plaatopnamen betreft in zee met Bovema in Heemstede, die in Nederland het bekende label EMI vertegenwoordigde. Met opnametechnicus Gerard Hali maakte Piet van Egmond menige orgel- en kooropname, waaronder een live-registratie van Bachs Matthäus-Passion in het Amsterdamse Concertgebouw in 1967.

De opnamen zijn te beluisteren op http://docent.cmd.hro.nl/otter .

[Gerco Schaap]