www.pietvanegmond.nl

Hommage aan Piet van Egmond op gerestaureerd Witte-orgel Asperen

In het kader van de ingebruikneming van het J.F. Witte-orgel in de Hervormde Kerk van Asperen verzorgen de organisten Aart Bergwerff en Marco den Toom op woensdag 17 februari 2010 een ‘Hommage aan Piet van Egmond’ in Asperen. Vóór de pauze speelt Aart Bergwerff werken uit het klassieke orgelrepertoire (Mendelssohn ‘Sonate I’, Handel ‘Orgelconcert in F’, Hollins ‘A Trumpet Minuet’, een reconstructie van Piet van Egmonds improvisatie over ‘Jezus leven van mijn leven’ en Reger ‘Phantasie über den Choral “Ein’ feste Burg ist unser Gott’. Na de pauze verzorgt Marco den Toom een ‘populaire orgelbespeling’ met onder meer de ‘Ouverture “Si j’étais roi’ van Adam, ‘Valse Triste’ van Sibelius, ‘Op een Perzische markt’ van Ketèlby, ‘Weekend’ van Meisel en een ‘Reprovisatie’, een nagespeelde improvisatie van Piet van Egmond.

Aart Bergwerff Marco den Toom Asperen front
Aart Bergwerff (foto: Gerco Schaap)
Marco den Toom (foto: Jan Willem Bonenberg)
Witte-orgel Asperen (foto: Cees van der Poel)

Op woensdag 10 februari j.l. vond in Asperen de officiële overdracht en ingebruikneming van het gerestaureerde Witte-orgel plaats. Het betreft het orgel dat in 1894 door Johann Frederik Witte (firma J. Bätz & Co.) werd gebouwd voor de Hervormde Noorderkerk in Rotterdam en dat na de sluiting van die kerk in 1974 werd gedemonteerd en opgeslagen bij Verschueren Orgelbouw in Heythuijsen. Dertig jaar is er naar een nieuwe bestemming voor dit orgel uitgekeken. In 2004 kocht de Hervormde gemeente van Asperen het orgel na een succesvol verlopen financieringscampagne. Het is integraal gerestaureerd door Verschueren; enkele ontbrekende delen zijn in stijl bijgemaakt. De orgelkast is hersteld in de kleur van 1894 (overwegend imitatie-eiken) door schildersbedrijf Ridderhof uit Deil.

Het idee om een hommageconcert te organiseren kwam van medeadviseur dr. Teus den Toom, die zijn leven lang al een groot liefhebber van het orgelspel van Piet van Egmond is. Tijdens de ingebruikneming speelde zijn zoon Marco al enkele voorspelen en een koraalbewerking die hij ontleende aan improvisaties van Piet van Egmond. Voor deze gelegenheid noteerde hij de improvisaties over Psalm 42 en over het gezang ‘Middelpunt van ons verlangen’, zoals Piet van Egmond die in de jaren ’60 voor de NCRV-radio uitvoerde, en die door de stichting op cd (Psalm 42) en cassette (‘Middelpunt van ons verlangen’) werden uitgegeven. Deze twee improvisaties worden binnenkort uitgegeven door muziekuitgeverij Con Passione in een reeks waarin ook improvisaties van Klaas Jan Mulder verschenen.

Het concert op 17 februari begint om 20.00 uur. De toegang is gratis en er is een verkooptafel van de stichting aanwezig waar onder meer de biografie (tegen de gereduceerde prijs) en een keuze aan cd’s verkrijgbaar is.