www.pietvanegmond.nl

In memoriam

Bert Wouda ( 6 februari 1936 - 20 januari 2011 )

Op 20 januari j.l., kort voor zijn 75e verjaardag, is na een lange ziekte ons bestuurslid Bert Wouda overleden. Wij zijn dankbaar voor wat Bert voor onze stichting heeft betekend en zullen hem erg missen.

Bert was een enthousiaste orgelliefhebber en had grote bewondering voor het orgelspel van Piet van Egmond. Hij reisde door het hele land om zijn orgelconcerten te bezoeken, luisterde naar de NCRV-uitzendingen en kocht zijn grammofoonplaten.

In september 1985 bezocht Bert een vertoning van het diaklankbeeld over Piet van Egmond in ‘Het Convent’ in Bolsward, op een avond die was georganiseerd door Eelke Zijlstra en Gerco Schaap. Ook Dave Lazoe was daarbij; je zou kunnen zeggen dat Piet van Egmond en het klankbeeld over zijn leven deze vier mensen hadden samengebracht. Een jaar later zaten de genoemde vier rond de tafel bij een Amsterdamse notaris om de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum op te richten. Hun ideaal om een zinvolle bestemming te geven aan de muzikale nalatenschap van Piet van Egmond werd in de jaren daarna verwezenlijkt door de daadwerkelijke verwerving van de muzieknalatenschap, de uitgave van archiefopnamen van Piet van Egmond op cassette en cd, de uitgave van de biografie en de creatie van deze website.

Bert Wouda tijdens een presentatie in de Grote Kerk te Naarden op 23 april 1991. (Foto: Klaas Schippers)

In het dagelijks leven was Bert zelfstandig ondernemer. Onder de firmanaam ATI, gevestigd in Leerdam, importeerde en verkocht hij auto-onderdelen. Zijn grote liefde was de Citroën CX. Hij had een levendig netwerk van contacten, waarvan ook onze stichting dikwijls heeft geprofiteerd. In 1990 werkte hij actief mee aan de inrichting van de eerste expositie in het Nationaal Historisch Orgelmuseum te Elburg over leven en werk van Piet van Egmond. Ook was hij nauw betrokken bij de verwerving van Piet van Egmonds studieharmonium, dat na restauratie enige tijd onderdak vond bij Berts zuster in Hilversum, en sinds 2006 deel uitmaakt van de collectie van het Harmoniummuseum Nederland in het Veenpark te Barger-Compascuum.

Hij had ook een andere muzikale liefde: de Amerikaanse zanger Mario Lanza (1921-1959).

De afgelopen jaren voerde Bert een ongelijke strijd tegen de ziekte Parkinson en ten slotte tegen kanker. Hij bleef echter onverminderd betrokken bij de activiteiten van de stichting en gaf nog acte-de-présence bij de laatste donateursbijeenkomst op 7 november 2009 in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Hij kon intens genieten van nieuw ontdekte historische opnamen van Piet van Egmond.

Voor de presentatie van de biografie, 24 oktober 2003, in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam. (Foto: Susan Wouda)

Op woensdag 26 januari was de afscheidsbijeenkomst, die naar wens van Bert Wouda plaatsvond in de Grote of Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Het orgel werd bespeeld door Dirk Out. Eveneens op verzoek van Bert werd onder meer een historische opname van de variaties over Vaterunser im Himmelreich uit Sonata VI van Felix Mendelssohn Bartholdy ten gehore gebracht, in de uitvoering van Piet van Egmond op het orgel van de Royal Albert Hall te Londen, een NCRV-opname uit 1960.

Ons medeleven gaat uit naar Berts vrouw Adrie, zijn kinderen en kleinkinderen.

De historische opname is hieronder te beluisteren:
Koraal en Variatie 1 & 2 uit Sonate VI (Mendelssohn)
Variatie 3 & 4 uit Sonate VI (Mendelssohn)

Piet van Egmond aan het orgel in de Royal Albert Hall in Londen, 1960. (Foto: Nettie Spies)