www.pietvanegmond.nl

Links

Weer een historische opname op http://orgelconcerten.ncrv.nl

Foto: Gerco SchaapEr is weer een historische opname van Piet van Egmond toegevoegd aan de website Orgelconcerten van de NCRV. Ditmaal betreft het een radio-opname uit 1959 van Piet van Egmond op het toen twee jaar oude Marcussen-orgel in de Nicolaïkerk in Utrecht. Deze opname was niet meer terug te vinden in het NCRV-archief maar kon door de stichting beschikbaar gesteld aan de NCRV doordat Piet van Egmond de uitzending indertijd zelf op de band opnam.

Hij speelt in deze uitzending werken van Konrad Paumann (‘Elend du hast umfangen mich'), Claudio Merulo (Toccata), Buxtehude (Fuga in C), Stanley (Triosonate in b) en J.S. Bach (Passacaglia c-moll). De tweede uitzending met werken van Mendelssohn-Bartholdy, Widor en Reger bleef wél bewaard en zal op een later tijdstip worden geprogrammeerd.

Uit de herinnering van oud-secretaresse en registrante Nettie Spies tekenden we indertijd op dat Lambert Erné, de organist van de Utrechtse Nicolaïkerk op wiens initiatief het Marcussen-orgel in 1956/1957 werd gebouwd, zó trots op zijn nieuwe orgel was dat hij ‘zelfs' de door hem niet bijzonder gewaardeerde organist Piet van Egmond uitnodigde er een concert te geven – dit vond plaats op 20 januari 1959 – én een radio-opname te maken. Deze werd – verdeeld over twee uitzendingen – uitgezonden in mei en oktober 1959.

Van Egmond programmeerde passende literatuur voor het orgel, dat een regelrechte exponent van de ideeën van de toenmalige Orgelbewegung was. Een aantal van die stukken (Paumann, Merulo, Widor) vinden we ook terug op de LP 500 Jaar Orgelmuziek , die in 1960 door EMI-Bovema werd uitgebracht. De opname laat Piet van Egmond in de bloei van zijn carrière horen.