www.pietvanegmond.nl

Links

Studieharmonium Piet van Egmond vindt onderdak in Harmonium Museum

Het drieklaviers pedaalharmonium van Piet van Egmond heeft definitief onderdak gevonden in het Harmonium Museum in Barger-Compascuum (Dr.). De Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum heeft het instrument in permanente bruikleen gegeven aan de Stichting Harmonium Museum. Het harmonium is dit voorjaar gerestaureerd en staat nu opgesteld in de concertruimte van het museum.

Piet van Egmond bezat een tweeklaviers Hofberg-harmonium dat hij gebruikte voor zijn lespraktijk en om er op te (laten) studeren. Omstreeks 1965 liet hij het door de Amsterdamse firma Goldschmeding uitbreiden met een derde klavier. Toen Piet van Egmond de laatste jaren van zijn leven doorbracht in verpleeghuis ‘Den Koogh' in Den Helder, werd ook het studieharmonium daarheen verplaatst. Enige jaren na zijn overlijden werd het instrument geschonken aan de Piet van Egmondstichting. Het vond onderdak in het souterrain van de familie Van Zonneveld in Hilversum, waar het regelmatig door belangstellenden werd bespeeld.

 

In 2005 werd het noodzakelijk een nieuwe bestemming voor het harmonium te zoeken. Op advies van Piet Bron, secretaris van de Harmonium Vereniging Nederland, werd contact gezocht met bestuursleden van de Stichting Harmonium Museum. Zij zagen in het instrument een aanwinst voor het Harmonium Museum, dat deel uitmaakt van Het Veenpark in Barger Compascuum. Voordat het daar speelklaar kon worden opgesteld, moest het echter worden gerestaureerd. Dit is gedaan door Mannes Welleweerd uit Zaamslag, een van de restaurateurs van het museum. Een uitgebreid verslag van de geschiedenis en restauratie van het harmonium verscheen in Vox Humana , het kwartaalblad van de Harmonium Vereniging Nederland en is hier te downloaden (PDF-bestand).

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.harmonium-museum.nl .

Meer informatie over het Veenpark vindt u op www.veenpark.nl.