www.pietvanegmond.nl

Activiteiten

2 september: donateursmiddag in de Agneskerk in Amsterdam.

Op zaterdag 2 september organiseert de Piet van Egmond-stichting een donateursmiddag in de r.-k. Sint-Agneskerk in Amsterdam-Zuid, die ook vrij toegankelijk is voor geïnteresseerden. Onder meer zal de nieuwe Festivo-cd Rhapsody in Blue worden gepresenteerd, met archiefopnamen van orgeltranscripties uit populaire orgelbespelingen, gespeeld door Piet van Egmond op het orgel van de voormalige Prinsessekerk in Amsterdam. De kerk is vanaf 11.30 uur open en het programma duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

Het programma ziet er als volgt uit:

V.a. 11.30 uur Inloop; er wordt koffie en thee geserveerd.
12.00 uur Welkom en presentatie van de nieuwe Festivo-cd Rhapsody in Blue.
12.30 uur

“De transcriptiekunst van Piet van Egmond”. Voordracht met geluidsfragmenten uit het archief door Gerco Schaap.

13.30 uur Gelegenheid tot ontmoeting en bezoek aan de informatie-/verkooptafel van de stichting.
15.00 uur Slotconcert door Geert Bierling , stadsorganist van Rotterdam. Hij zal o.m. transcripties van Rossini's Ouverture ‘La gazza ladra' en Gershwins Rhapsody in Blue spelen.
16.00 uur Afsluiting.

De Agneskerk ligt aan Amstelveenseweg 163, 1075 XA Amsterdam. Op de aanrijroute (via Ringweg Oost, afslag S 108 Oud-Zuid, Amstelveenseweg) is parkeergelegenheid (betaald parkeren met munten!).

Met openbaar vervoer neemt u vanaf het Centraal Station tramlijn 2 of 16, of bel (0900) 9292.

Agneskerk © Gerco Schaap

In de r.-k. Sint-Agneskerk in Amsterdam-Zuid staat een orgel dat in 1932 werd vervaardigd door de firma J.W. Clavaux, voorheen de Rotterdamse “Fabriek van kerk- en concertorgels” H. Spanjaard N.V., op aanwijzingen van Hubert Cuypers. Het is een orgel met elektrische tractuur en 25 registers, met een echowerk op het vierde manuaal en een zelfstandig pedaal. Een deel van de pijpen, waaronder de tongwerken die in Amerika zijn gemaakt, spreken op hoge winddruk. In 1962 wilde men het orgel vernieuwen; de firma Adema-Schreurs begon toen met het ombouwen en vernieuwen van het eerste manuaal. Door geldgebrek bleef verdere nieuwbouw/verbouwing uit, waardoor het orgel nog grotendeels origineel is. Vanaf 1990 is er behoorlijk in het instrument geïnvesteerd; zo is de motor gereviseerd, zijn delen van de elektrische bedrading vernieuwd, verschillende laden gerestaureerd en is de speeltafel opgeknapt. In 2005 is de zwelkast gerestaureerd; de balgen zijn voorzien van nieuw leer, alles is weer luchtdicht en de magneten waar nodig vervangen. Dit alles is mogelijk door het organiseren van de jaarlijkse orgelconcerten op zaterdagmiddag. De populariteit van het orgel is toegenomen en het wordt nu gezien als een uniek authentiek instrument. Zie ook www.agneskerk.info, “Muziek”.

Een bijzonder item op de nieuwe cd is de Rhapsody in Blue van Gershwin in een arrangement van Piet van Egmond. Hiervan zijn twee incomplete opnamen (uit 1954 en 1956) teruggevonden, die zijn gerestaureerd en samengevoegd tot één complete uitvoering. Verder bevat de cd orgeltranscripties van werken van o.a. Adolphe Adam (Ouverture ‘Si j'étais Roi), Léo Delibes (delen uit Coppelia-ballet), Dirk Schäfer (twee Interludes ), Jean Sibelius ( Finlandia ), Ant. Dvorák (Largo uit Nieuwe Wereld- symfonie), Fritz Kreisler (muziek uit de film The King Steps Out ) en Lee Sims ( Shoutin' ‘Glory!' ). Alle opnamen zijn afkomstig uit het bandenarchief van Piet van Egmond en zijn gerestaureerd met respect voor de oorspronkelijke klank.

Luister hier naar een voorproefje van de nieuwe cd: Interlude op. 17 nr. 3 (Allegro vivace) van de Nederlandse pianist Dirk Schäfer (opname december 1961).

Bestellingen

U kunt de nieuwe cd Rhapsody in Blue bij de stichting bestellen door het overmaken van € 16,00 (donateurs € 14,00) op bankrekening  NL51 INGB 0005161151 t.n.v. Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum te IJlst, met vermelding van volledig adres en de mededeling ”CD Rhapsody in blue”. De CD wordt u dan zo spoedig mogelijk na de presentatie toegezonden.

Ook de biografie Piet van Egmond - Een leven voor muziek door Gerco Schaap kunt u bij ons bestellen door het overmaken van € 36,00 (donateurs € 27,00) op bankrekening  NL51 INGB 0005161151 t.n.v. Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum te IJlst, met vermelding van volledig adres en de mededeling ”Biografie”. Deze wordt dan goed verpakt toegezonden. Zie verder ook onze winkel.